La inexplicable negativa del govern a usar el vot electrònic mentre Catalans al Món, Catalunya Diu Prou, ANC i FIEC treballen perquè els catalans de l’exterior puguin votar

SAMSUNG

Daniel Laspra, advocat del CADCI, i un representant de Catalans al Món, presentant les denúncies que van alertar sobre la dificultat de vot dels catalans a l’exterior.

Els catalans de l’exterior treballen activament en dos fronts, un és fer present el procés català als seus països d’adopció, donar a conèixer la realitat de Catalunya i la seva via pacífica cap a la independència. Però també treballen per evitar que es repeteixin els problemes de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, quan milers de catalans es van veure privats de votar per les traves burocràtiques que els va posar l’estat espanyol. Llavors els serveis jurídics de Catalunya Diu Prou, conjuntament amb la web Catalans al Món, i davant la inacció de govern i partits, van posar a darrera hora, una denúncia a disposició dels catalans que viuen fora de l’estat, per fer palesa la discriminació rebuda a les ambaixades espanyoles. Es van rebre prop d’un miler de queixes, i una cinquantena de denúncies degudament complimentades, que es van portar al jutjat, pendents encara de resolució.denuncia catdiuprouAquella feina no va se debades, i finalment ha estat decisiva per posar a sobre la taula del govern, i també dels partits, un tema cabdal que semblava oblidat, i que pot ser decisiu per al resultat de la consulta del 9-N. La tasca feta va forçar el govern català a mirar en direcció als nostres compatriotes que viuen fora. Així, el passat mes de juny, la Generalitat va obrir el cens per poder tenir un registre de tots els catalans que viuen fora de l’estat.  No estem parlant de cap xifra petita, sinó molt important, ja que segons el darrer cens espanyol hi ha 227.000 catalans a l’exterior, i d’aquests uns 180.000 tenen dret a vot.

Però no tot són flors i violes, i Daniel Laspra, el coordinador jurídic de Catalunya Diu Prou, refereix que ha contactat amb els partits independentistes, i que detecta certa apatia en relació a aquest tema, però sobretot el que preocupa més a l’entitat, es l’actitud del govern  en relació al vot electrònic. De forma inexplicable, i sense un motiu aparent, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va dir que no hi hauria vot electrònic per la consulta del 9-N, malgrat que l’esborrany de la llei de consultes ho preveu, i per a més inri, a casa nostra tenim l’empresa catalana Scylt, que gestiona el vot electrònic a les eleccions dels Estats Units. Que ens està passant? Deixarem sense la possibilitat de votar milers de compatriotes.

Però la feina de les associacions, de les que ens enorgullim de formar part, també té continuïtat, i s’ha ampliat, perquè a Catalans al Món i a  Catalunya Diu Prou (formada per Ara o Mai i CADCI), s’hi han sumat l’ANC i la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC). Les quatre entitats col·laboraran a través de la web www.vullvotar.cat, per donar instruccions a tots els catalans sobre com inscriure’s per votar el 9-N.

Potser per aquesta insistència en el vot electrònic i en els dubtes que es plantegen des de Catalunya Diu Prou, ha provocat que hagi estat l’única de les quatre entitats que no ha estat convidada pel govern a integrar-se en el Consell de les Comunitats Catalanes a l’Exterior, malgrat tota la feina feta…

denuncia entradaAls antics casals catalans s’hi han afegit les territorials a l’exterior de l’ANC, i sobretot la força de les xarxes socials i de les diferents webs de Catalans al món, que coordina el seu creador, Sergi Marzábal, i el suport que es va rebre, i es rep, del serveis jurídics de Catalunya Diu Prou, amb Laspra al capdavant, i dels voluntaris de l’entitat, que van respondre centenars de correus, en pocs dies, i van coordinar les denuncies, abans de les darrere eleccions al Parlament. Una vegada més una acció que gràcies a l’esforç de les entitats de la societat civil està reeixint.

De moment diferents casals d’Amèrica del Sud ja han demanat per escrit al president Mas de treballar pel procés, i s’han queixat de la manca de coordinació amb el govern, alhora que recordaven que hi ha zones on l’acció exterior del govern català es inexistent, i que només els casals i les entitats socials donen suport als residents catalans en aquests llocs.

1 thoughts on “La inexplicable negativa del govern a usar el vot electrònic mentre Catalans al Món, Catalunya Diu Prou, ANC i FIEC treballen perquè els catalans de l’exterior puguin votar

Deixa un comentari