Aquest és un breu esquema de la situació actual abans de que la CUP prengui una decisió definitiva sobre l’acord amb Junts Pel Sí i la investidura d’Artur Mas.
1/ Qui i com es decideix?
El secretariat nacional proposa al Consell Polític i al Grup d’Acció Parlamentària, que es reuniran finalment diumenge dia 3, votar entre dues opcions: 5 vots favorables i 5 en contra o 10 abstencions, és a dir no Artur Mas, o bé 2 vots a favor i 8 abstencions i en conseqüència sí a Artur Mas.
El Consell Polític està format per una 60 representants de les 13 assemblees territorials (que són les confluències de les locals), Els membres del secretariat nacional i els deu diputats del parlament també tenen veu en aquest Consell però no vot.
A aquest Consell Polític caldrà afegir un representant, amb dret a vot, d’11 organitzacions que integren la CUP-Crida Constituent, que donen suport a la formació.
Tot plegat és el que es coneix com el grup d’acció parlamentària (GAP), una eina que va néixer després de l’entrada de la CUP al Parlament, amb la voluntat que fes possible planificar, controlar i decidir des de fora del Parlament les decisions del Grup Parlamentari, i que connecta les comissions sectorials (economia, salut, educació), locals i les organitzacions de l’esquerra independentista amb els diputats.
Prèviament les assemblees locals i, posteriorment, les territorials, han de trobar-se i posicionar-se davant d’aquests dos escenaris.
2/ Votació de Sabadell
La CUP també ha fet públiques les instruccions, el reglament i l’escrutini de les votacions de diumenge que van donar l’empat a 1.515.
3 /Organitzacions que donen suport a la CUP.
Són onze col·lectius, on hi trobem grups d’opinió, organitzacions de l’esquerra socialista o trotskista, moviments juvenils o sindicats.
Organitzacions com Poble Lliure o Col·lectiu Drassanes sembla que defensen clarament l’acord com també podria arribar a fer-ho la Crida Constituent ( col·lectiu de persones que van donar suporta a la CUP a les passades eleccions), però la resta ja han manifestat la seva negativa total a donar suport a un govern encapçalat per Artur Mas. Es tracta d’Endavant OSAN, del que forma part Anna Gabriel, Arran (l’organització juvenil que va aparèixer després de la fusió el 2012 Maulets, CAJEI) , Constituents per la Ruptura, Lluita Internacionalista, Corrent Roig, En Lluita, el SEPC (Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans), i el sindicat COS (Coordinadora Obrera Sindical)
4/ Les darreres opinions
Des de la votació de diumenge s’han publicat entrevistes, escrits i hem pogut veure piulades a Twitter de càrrecs de la CUP o de persones fortament vinculades a l’organització, manifestant-se a favor o en contra d’arribar a un acord amb Junts Pel Sí i investir Mas o no fer-ho. Aquestes són algunes d’elles
A favor s’ha manifestat l’actual alcalde d’Argentona, Eudald Calvo, que proposa 2 vots a Mas com a mal menor. Rico apunta en el seu blog que nosaltres no podem ser l’excusa per aturar el procés ni per frenar les il·lusions de gairebé 2 milions de persones”. L’alcalde d’Argentona opina que “els convergents tenen més por a la investidura que a les eleccions i això vol dir que ens volen com a excusa per frenar-ho tot”, i aposta, rebutjar el pla de xoc i quedar-se a l’oposició.
També s’ha manifestat favorable a investir Mas, Antoni Infante, històric militant de l’MDT, ara a la CUP d’Almàssera i enquadrat a Poble Lliure, que ha manifestat que: “La CUP no es pot permetre malbaratar el plebiscit del 27-S”, i que va animar el passat dia 27 a l’Assemblea de la CUP a Sabadell a arribar a un acord.
També el fotoperiodista Jordi Borràs, vinculat a la CUP, ha manifestat des del seu compte de Twitter ser contrari a eleccions al març: “Les eleccions al març seran “tan bones” per l’independentisme que Podem acaba de fer un comunicat exigint-les d’immediat, o recordant que “si Rajoy troba desastrós que la CUP faciliti la formació de govern hauria de ser motiu més que suficient per fer-ho”, i també “ que en noves eleccions difícilment augmentarem aquest 47% de suport”
Borràs va rebre la resposta des d’altres comptes, entre ells el de Pau LLonch, de la PAH Sabadell, vinculat a la CUP i al seminari Taifa, com Oleguer Presas o el diputat Josep Manel Busqueta, que li va contestar que aquest no era cap argument per investir a Mas, i que “Mas o març no és nostre. Tanmateix, noves eleccions poden no superar 47%, però sí deixar CDC on li pertoca”.
Avui l’ex-candidat de la CUP per Barcelona, Xavier Monge, ha fet unes piulades en les que qualificava el procés del major frau de la política catalana, també ha afegit que el full de ruta era inexistent i la legislatura morta, posteriorment ha tancat el seu compte de Twitter.