Tres mites sobre l’independentisme que les eleccions del 21-D han fet caure

BBC Catalonia election

1/ La participació baixa perjudica l’unionisme

Durant anys hem hagut d’escoltar veus de Madrid i d’aquí que afirmaven que amb una participació massiva no hi hauria majoria independentista (la tant comentada majoria silenciosa). No ha estat així. Amb una participació del 82% la majoria independentista s’ha mantingut (el 2015 es va obtenir un 74% participació).

2/ El sistema electoral afavoreix l’independentisme

Ja abans i també des que es van conèixer s’ha anat dient que els resultats Ciudadanos ha estat perjudicat pel sistema electoral.

Si el sistema fos absolutament proporcional (situació que no es dona gairebé enlloc), Ciudadanos hauria perdut entre 2 i 3 escons, igual que ERC (3)i Junts per Cat (4), que haurien anat a parar a partits petits CUP, PACMA, PP, o altres (sempre a falta del vot exterior). Això afecta sobretot a Lleida i Girona, i en menys mesura a Tarragona. Especificant, cada diputat de Junts per Cat costa 27.655 vots, el d’ERC 29.044vots i el de Ciudadanos  29.786 vots. Un de la CUP costa 61.369 vots.

Però si s’apliqués un sistema com britànic on es dóna molt valor a les petites circumscripcions  l’independentisme tindria encara molts més escons al Parlament, i si s’apliqués el francès de segona volta, l’independentisme no tindria rival, i Ciudadanos quedaria anorreat.

Però sense anar tant lluny i si apliquéssim un sistema electoral vigent al mateix estat, el d’Euskadi, on tots els territoris aporten el mateix nombre d’escons (25 cadascuna de les tres províncies), l’independentisme hauria arrasat.

3/ El vot independentista ha tocat sostre

Tampoc era cert que l’independentisme  havia tocat sostre. Amb un augment d’uns 230.000 vots (i a falta del vot exterior),l’independentisme aconsegueix 105.000 vots més que els 27-S. I el que és més significatiu s’ha aconseguit augmentar el vot independentista arreu, també a llocs on domina l’unionisme, com l’Hospitalet de Llobregat( 3.885 vots) Santa Coloma (2.070), Cornellà (1.930), Sant Boi (1.930),Terrassa (3.746), Sabadell (2.400), Nou Barris (2.400), Badalona (4.230). En conjunt a les 9 comarques on ha guanyat Ciudadanos  les llistes independentistes aconsegueixen prop de 60.000 vots més respecte el 2015.

I tot això l’independentisme ho ha aconseguit en les condicions adverses més desfavorables en que es podia presentar a unes eleccions. 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s