La CUP ha explicat avui que les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP estan avançant una vegada que la coalició de CDC i ERC hagi acordat treballar en mesures de contingut social per a poder ampliar la base de l’independentisme.l diputat del partit de l’esquerra independentista,
Així s’ha expressat el diputat de la CUP, Albert Botran, que ha dit que es tracta de reivindicacions socials de mínims que permetrien construir un model social i polític diferent al de l’estat espanyol”. Botran ha dit que això que obligaran als unionistes a haver d’anar mes enllà del “no és legal” i hauran de fer front a un nou model de país”.
A partir de la setmana vinent els membres del secretariat de la CUP iniciaran reunions amb les assemblees territorials per exposar l’estat actual de la negociació.
En relació a les eleccions del 20-D la CUP ha fet una crida a l’abstencionisme perquè opina la participació al Congrés no permet acumular forces en la direcció de la independència i de la transformació social, i han qualificat d’opinió personal” les declaracions fetes fa uns dies per Quim Arrufat on afirmava que si votava ho faria per En Comú Podem, la marca de Podemos a Catalunya.
Per altra part han explicat que estan preparant l’assemblea nacional del 27 de desembre a Esparraguera per debatre el possible preacord amb Junts pel Sí.
Darrera tota la posta escena dels darrers dies alguns mitjans catalans hi veuen una forma d’esperar al 20-D, perquè la CUP vol veure com reaccionaran ERC i CDC al resultats electorals, abans de tancar cap acord, mentre que d’altres mitjans, en aquest cas espanyols, parlen obertament de que ja hi ha un acord i que s’esperarà a després del 20-D per fer-ho públic.
Aquest acord passaria per un Govern que estaria presidit per Artur Mas però amb competències molt limitades, i on l’actual president s’encarregaria de la projecció internacional del procés. com una mena d’ambaixador volant que viatjaria continuadament.
L’executiu que prendria les decisions de govern quedaria en mans d’un comitè format per Oriol Junqueras, l’actual vicepresidenta del Govern, Neus Munté, i el cap de llista de Junts Pel Sí, Raül Romeva. En aquest esquema Mas seguiria ostentant la Presidència oficial però amb un poder reduït sobre el dia a dia del govern a Catalunya.